Nu mai știu exact când și de ce m-am îndrăgostit de Strasbourg. Poate că au fost de vină fotografiile ireal de frumoase ale lui Stéphane Rey (asta pentru că îmi plac foarte tare fotografiile care fac realitatea mai frumoasă), cert este că îmi doream tare mult să ajung acolo. Am avut intenția să fac o vizită în perioada în care am stat la Metz, că nu era chiar departe, dar m-am lăsat dusă de alte valuri și alte locuri, așa că n-am mai ajuns. Apoi am avut curiozitatea prin 2012, înainte de Crăciun, să caut niște bilete de tren spre Alsacia (că 8 ore dus și alte 8 întors cu mașina pentru un weekend nu prea se merită), dar mi s-a părut prea scump trenul. Am mai avut și alte intenții, niciodată socotelile nu s-au potrivit, dar am rămas optimistă, ca de obicei, gândindu-mă că într-o zi stelele se vor alinia favorabil și îmi voi face și eu damblaua de a vedea Strasbourgul. Și uite că iarna asta am ajuns fix în a treia zi de Crăciun, prinzând și târgul deschis. 

strasbourg alsacia franta

De fapt am ajuns la Strasbourg în a doua zi de Crăciun, dar fiind prea târziu și mai ales fiind obosiți după cele vreo 7h30 de condus, respectiv stat cu fundul pe scaun în dreapta și văzând doar autostrada în fața ochilor, am decis să ne odihnim mai bine și să lăsăm plimbarea pe a doua zi. Noaptea trecând repede, m-am trezit plină de entuziasm de zici că urma să ating Polul Nord, să urc Everestul, sau să văd epava Titanicului, m-am pregătit și am pornit spre centru. Am început prin a căuta o parcare gratuită, însă firește că n-am găsit, așa că am parcat într-un final mașina într-una cu plată, aproape de celebrul cartier Petite France

strasbourg alsacia franta

Am luat-o ușor la pas pe malul Ill-ului, râulețul ce traversează Strasbourgul, până în piața din fața catedralei, unde citisem pe net că ar fi târgul de Crăciun, unul din ele, că sunt mai multe ce se întind prin diverse piețe și pe străduțe din centrul orașului. Însă primul popas a fost în prima cafenea ieșită în cale, pentru că nu știu voi cum sunteți, dar eu dacă nu-mi beau cafeaua dimineața nu gândesc prea limpede în ziua respectivă. Așa că am luat un loc la soare (cu dinți ce-i drept!) și am servit câte o cafeluță cu lapte la cafeneaua cu iz parizian Montmartre din Strasbourg. Cu ceva cofeină curgându-mi prin vene parcă mă simțeam mai bine, așa că hai să vedem care-i faza cu cel mai frumos Târg de Crăciun din Europa. Pentru că da, citii pe net că anul acesta tragul de la Strasbourg a fost desemnat cel mai frumos din Europa. Într-adevăr e frumos. Acum nu pot să compar, că n-am văzut altele din cele mari, dar după ce am gustat covrigii cu sare și vinul fiert, am tins să am și eu aceeași părere cu juruiul. Am mai citit și că în 2013 târgul a numărat a 444-a ediție, ceea ce-l face să fie cel mai vechi din Franța

Chiar dacă era mijlocul zilei și luminile nu erau aprinse, atmosfera din centrul Strasbourgului mi s-a părut de basm. Lipsea doar zăpada din decor, însă gerulețul de afară mirosea totuși a Crăciun. Mi-au plăcut ghirlandele agățate pe clădiri, nu că acele clădiri ar avea nevoie de ghirlande, pentru că oricum sunt deosebite, așa că pe toate străzile din jurul catedralei am mers uitându-mă în sus, până aproape că am făcut cârcei  la gât.  Parcă nu mă săturăm să admir! Am dat apoi o tură pe la căsuțele ce înconjoară impunătoarea catedrală Nôtre Dame, o bijuterie desăvârșită a arhitecturii gotice, care te îmbiau cu de toate, de la vin fiert, covrigi, gogoși și alte bunătăți tradiționale, până la obiecte decorative, obiecte hand-made, decorațiuni de Crăciun, bijuterii și câte și mai câte. Încă de la orele dimineții târgul era foarte animat, magazinele deschise și pline, turiștii fiind veniți în număr impresionant de mare, nefiind deranjați de frigul de afară. 

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta
Catedrala Nôtre Dame

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta
Maison Kammerzell 

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

Plimbându-ne prin târg ne-am dat seama că am uitat să plătim parcarea, adică să băgam bani în aparatul de taxat, așa că a trebuit să ne întoarcem la mașină, iar mașina fiind aproape de Petite France, am decis să ne uităm un pic pe acolo și să mergem înapoi mai pe la lăsarea serii, ca să vedem luminițele aprinse. Petite France este cel mai pitoresc cartier și centrul istoric din Strasbourg. Este situat pe Marea Insulă, înconjurat de râul Ill și este înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO din 1988. Are și de ce, e foarte fain. Se zice că pescari, morari și tăbăcări trăiau odată în această parte a orașului, iar cele mai vechi case ar data din secolele XVI-XVII. Distrusă în cel de-al Doilea Război Mondial aproape în totalitate, Mica Franță a fost reconstruită în perioada interbelică, păstrându-se arhitectura originală. Ar fi fost mare păcat să nu ne putem bucura și noi astăzi de ea. 

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta
Mica Franță
 
strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta
   
La marginea cartierului, peste râul Ill, se găsește Les Ponts Couverts (Podurile Acoperite), care și-au păstrat numele în ciuda dispariției acoperișurilor. Ele sunt dominate de 4 turnuri din secolul XIV, vestigii ale zidurilor de apărare ce înconjurau cândva orașul și care garantau în Evul Mediu independența "republicii Strasbourg". Imediat după atașarea Strasbourgului la regatul Franței, în 1681, alte fortificații sunt construite, cum ar fi Barajul Vauban, aflat la doar câțiva metri de Podurile Acoperite.  Barajul Vauban a fost construit după planurile inginerului Vauban, iar pe acoperișul clădirii a fost amenajată o terasă panoramică, care oferă o priveliște deosebită asupra orașului. Desigur că n-am ratat-o deși nu pot afirma că îți taie răsuflarea precum citisem. Însă merită, mai ales că este gratuită. O priveliște și mai și se poate admira de pe terasa panoramică a catedralei, dar eu n-am urcat, prea frig iarna, în plus cerul era destul de acoperit, așa că am preferat să rămân cu picioarele pe pământ. 

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta
Les Ponts Couverts (Podurile Acoperite)

strasbourg alsacia franta
Barajul Vauban

În timp ce ne plimbam prin Petite France s-a făcut și ora prânzului și deși intenționam să mâncăm la un restaurant lângă catedrală, unde ne făcuse cu ochiul o  flammeküeche (o tartă sărată specifică regiunii), am zis totuși să ne oprim la un restaurant din centrul istoric. Prețurile nu sunt tocmai mici, dimpotrivă, dar până la urmă nu vin în fiecare zi la Strasbourg. Am ales întâmplător  restaurantul  Lohkäs, unde am servit un choucroute alsacian delicios, acompaniat de un vin bun, un Riesling d'Alsace. Choucroute este o specialitate foarte populară în Alsacia, deși se consumă sub diverse alte forme în cam toată Europa și nu este nimic altceva decât varză acră, fiartă și servită cu cârnați și alte cărnuri afumate. Perfectă pentru o zi friguroasă de iarnă!

Cu burțile pline, ne-am mai învârtit un pic prin Petite France; străduțele Bain-aux-Plantes, rue des Dentelles, rue des Moulins, podul Saint-Martiniar, piața Benjamin Zix sunt absolut încântătoare. Când a început să se însereze ne-am întors la târgul din piața catedralei. Cu toate luminițele aprinse orașul arăta și mai feeric, dar odată cu noaptea parcă se înmulțeau și oamenii, așa că devenea din ce în ce mai greu să te miști, mai ales cu Azorel în lesă. Ne-am făcut pofta de covrigi, am servit și un vin alb fiert bun și aromat, am mai căscat gura pe la magazine și căsuțe, am cumpărat câteva suveniruri,  până întunericul s-a lăsat de tot, după care am pornit spre casă, spre hotel mai exact, încheind astfel o zi mult-dorită prin capitala Alsaciei.
 
strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

strasbourg alsacia franta

Concluzii?! Strasbourgul e un oraș... deosebit. Poate nu este cel mai frumos din Franța, termenul ăsta de frumos depinzând de mai mulți factori și de gusturile fiecărui om, dar este cu siguranță un oraș ce merită vizitat, o parte interesantă a acestei țări, diferită de oricare alta. Nu știu dacă este mai frumos în perioadă târgului de Crăciun, sau în restul anului, când cu siguranță este mai degajat, însă cu certitudine îmbinarea celor două culturi, germană și franceză, au creat pe maulul Ill-ului ceva unic. Și nu numai pe malul Illului, ci în întreaga regiune. Cred că mi-ar plăcea să vin cândva vara, să încerc o plimbare cu vaporașul pe Ill, să văd casele alsaciene pline de mușcate roșii la pervazuri, eventual să petrec mai mult timp în zonă, prin satele tradiționale, vizitând castelele impresionante de pe dealuri și degustând vinuri albe pe podgorii; încep să cred că regiunea asta, cea mai mică a Franței, este și cea mai pe gustul meu. Dar până la următoarea vizită, care cine știe când va fi (se parelocurile interesante de văzut în lumea asta, timpul și banii sunt invers proporționale), cel puțin mi-am făcut plăcerea de a vizita orașul o zi, pe timpul târgului de Crăciun. Drumul a fost lung, dar a meritat. 


Mai multe poze găsiți în albumul de pe g+  dacă aveți curiozitatea.
SHARE 43 comments

Add your comment

 1. WOW ! Chiar e un oras de poveste ! Superb !

  RăspundețiȘtergere
 2. Cladirea cu "ursuleti" este o minunatie! Vai ce mi-a placut plimbarea! :))
  zi faina Larisa! >:d<

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si mie mi s-au parut haiosi ursuletii...si toate decoratiunile atarnate pe acolo.
   Zi faina si tie Minnie!

   Ștergere
 3. ce interesanta cladirea cu ursuleti :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se pare ca tuturor le-au placut ursuletii :))! Si mie!

   Ștergere
 4. Dragilor, am fost acolo, este minunat orasul inclusiv seara, indraznesc o simpla recomandare, incercati toate dulcegariile!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu sunt mai mult cu chestiile sarate, dar da, pentru amatori au o gramada de dulcegarii.

   Ștergere
 5. Buna ziua!

  Este un oras frumos, curat si am avut placerea de a descoperi cateva locuri cu muzica buna, sunt locuri in care te simti ca in inima Vienei! Toate cele bune!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pentru o zi eu m-am plimbat mai mult pe stradute, dar este interesant ce spui. Niste recomandari exacte de localuri poate?

   Ștergere
 6. si mie mi-a placut cladirea cu ursuleti. Mi-a adus aminte de Saint Remy, era o fereastra impodobita cu ursuleti.
  Mi se par simpatice casele, seamana un pic cu cele din UK, de pe vremea Tudorilor
  Si, ca de obicei, I love Azorel :-P

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si mie mi s-a parut cea mai fain decorata cladire. Tuturor cred, erau o multime de oameni postati in fata sa o pozeze :)).
   Azorel nu prea cred ca a apreciat atatea picioare in jurul lui, dar cred ca a fost fericit totusi ca n-a ramas singurel in camera :D.

   Ștergere
 7. Incredibil de frumos! Vreau si eu :D:D:D:D:D:D Mi-au dat ceva idei cum sa-mi ornez casuta la anul :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu ursuleti??? ;)
   Sunt intr-adevar foarte fain ornate...

   Ștergere
 8. MINUNAT!! :) Super loc, super poze. Casa cu ursuleti e preferata mea... Vreau si eu :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc!
   Observ ca a avut mare succes casuta cu ursuleti. Adevarul este ca si mie mi-a plaut tare mult, mi s-a parut ingenios decorata.

   Ștergere
 9. Ce atmosfera de basm, ce frumos este decorat orasul de Craciun, nu intamplator erai tu super entuziasmata ca ajungi acolo, banuiam si eu ca e ceva deosebit, dar acum e certitudine, chiar ca merita titlul acordat. Un fel de paradis al pasionatilor de fotografie, la tot pasul e ceva ce merita imortalizat.
  Un deliciu vizual, multumim pentru plimbare si povestire, Larisa. :) Franta este cu adevarat incantatoare! :)
  Simpatice paharelele din final, adorabili ursuletii expusi pe cladiri, seducatoare stradutele si minunata arhitectura. :) Toate pe gustul meu. :P

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este un paradis pentru cineva pasionat de fotografie, dar cred ca mai mult vara, sau in afara targului. In rest e aglomerat;majoritatea pozelor le-am facut in sus, la cladiri, putine la targul in sine. Nu prea aveam cum, fara sa prind cateva capete in cadru :)).
   In schimb in Petite France era mai liniste...
   Multumesc Nice! Sa ai o zi frumoasa, ma bucur ca ti-a placut "plimbarea".

   Ștergere
 10. Un oras foarte frumos, iar din pozele tale si destul de linistit! O seara frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Linistit in poze, ca am incercat sa nu fotografiez oamenii, dar crede-ma ca erau multi :p!

   Ștergere
 11. Blogul tau e o minune pentru mine!Poastarea dinainte am citit-o si am vazut pozele in pat cu nepoata ca pe-o poveste frumoasa.Ma intreba:Bunica, de unde o sti tu pe doamna?Nu o stiu ,dar o plac si-mi place tot:imagini,povestea,modul direct de ne spune si noua pe unde calatoresti.Sa ai un an bun,sa-ti indeplinesti multe vise!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Va multumesc mult, chiar ma bucur ca va place. M-ati facut sa rosesc :).
   Un an bun asemenea, cu multa sanatate, bucurii si clipe frumoase alaturi de cei dragi (mai ales alaturi de nepotica care este simpatica foc!).

   Ștergere
 12. Ce frumos! Cat bun gust, ce arhitectura superba, cata atentie pentru detalii! M-a cucerit si pe mine!
  P.S.: Ala micu' a baut si el vin fiert? :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu-i place vinul! Prefera berea el :))! Glumesc desigur, fuge de mirosul de alcool.

   Ștergere
 13. Deci acum imi doresc chiar mai mult sa ajung in Strasbourg! mi-au placut mult cladirile si modul in care le-au decorat! Insa as merge si vara cand muscatele se inalnesc la toate geamurile!!! Oricum perioada conteaza mai putin, sper sa ajung prin acele tinuturi

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iarna e frumos sa vii pentru targ, dar clar vara-i pentru plimbare. Totusi tind sa cred ca -i deosebit in orice anotimp pana la urma.

   Ștergere
 14. Sunt minunate stradutele, cladirile... TOT!! Ti-am zis recent ca te invidiez? Daca nu, afli iar. :)) Te pup!

  RăspundețiȘtergere
 15. Petit France e o splendoare. Catedrala la fel. Cred ca am mai trait candva in Evul Mediu, altfel nu se explica fascinatia pe care o exercita asupra mea. :)
  Un alt articol minunat, o alta vizita deosebita. Imi plac grozav si cladirile impodobite foarte frumos. Cea cu ursuleti e o bijuterie. Cred ca cei mici au fost fermecati de atatia ursuleti :)
  Si din nou mi-ai facut bucuria sa-l admir pe dragul de Azorel. Si pe voi, desigur, dar el e slabiciunea mea, stii tu. :)
  Frumoase foto! Felicitari, draga Larisa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Semanam Elly, si eu sunt fascinata de Evul Mediu, mai ales de arhitectura si decoratiuni.
   Casuta cu ursuleti cred ca a avut cel mai are succes, erau multi oameni in fata ei, fotografiind-o.
   Multumesc Elly, te pup, sa ai o seara faina!

   Ștergere
 16. O my in ce fel arata!!!! Musai sa te intorci, arata super locul! Felicitari ptr poze :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mersi Renutzule, sper sa ma intoc, candva, intr-o zi...

   Ștergere
 17. Superb! Vreau să ajung şi eu la Strasbourg, dar cred că în nicio perioadă a anului nu poate fi atât de frumos ca de Crăciun!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa spunea si sotul meu, ca in nici o perioada a anului nu-i mai frumos orasul ca in preajma Craciunului.

   Ștergere
 18. Ce-mi plac ursuletii! Si Azorel sub canadiana :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Era prea aglomerat si cam greu sa ne deplasam prin multime cu el in lesa, asa ca l-am bagat sub haina :)).

   Ștergere
 19. Nu am vizitat niciodata Straßburgul iarna, doar primavara si vara. Imaginile pe care le prezinti aici sunt fantastice! O atmosfera extraordinara de sarbatoare se simte în fiecare detaliu al strazilor! Mi-au placut mult cladirile împopotonate cu jucarii de plus! :)) Dar cel mai mult îmi place "jucaria de plus" ce sta în jacheta sotului tau! :)) Azorel este un dulce!
  Seara faina! pupici
  PS: te invit la o leapsa: http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2014/01/but-most-of-us-are-romanians.html

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Data viitoare si eu as vrea sa merg vara; am vazut poze si chiar daca lipsesc decoratiunile, cu toata natura verde, cred ca este de vis.
   Iar referitor la Azorel si noi ne gandim cateodata ca este exact ca o jucarie de plus :)). Una vie.
   Multumesc, o zi frumoasa Carmen si un weekend la fel.
   Multumesc de nominalizare, o sa o preiau cat de curand.

   Ștergere
 20. Ce frumos! Seara cred că te simți ca în povești acolo... Îmi plac așa mult ornamentele de acolo, de pe la voi, din Franța.... Superbe!:))
  Pupici!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da chiar te simti ca intr-o poveste de Craciun, Maria. Aglomeratia doar te mai aduce inapoi in realitate.
   Te pup!

   Ștergere
 21. Wow! Acum doar a luat nastere dablaua mea si vreau sa vad si eu Strasbiurg-ul cu proprii mei ochi. Cred ca este molipsitor :)

  Este superb tot ce ai prezentat si chiar pare capitala Craciunului. Esti o norocoasa! Fii buna si imparte cu noi un pic din norocul pe care il ai :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur ca ti-a placut! Mergi sa vizitezi orasul, eu zic ca merita. Daca vrei cu adevarat sigur se va intampla.

   Ștergere
 22. Superb e putin spus. Sper ca in vara acestui an sa vizitam si Strasbourg-ul, vom avea parte de o escapada in Franta.

  RăspundețiȘtergere

© Larisa Tais · THEME BY WATDESIGNEXPRESS