În duminica de Paște tot frunzăream paginile site-urilor oficiilor de turism din regiune în căutarea destinației perfecte pentru după-amiaza cu pricina. Pentru diverse activități de aventură nu era vremea potrivită, de vizitat un castel... parcă n-aveam chef să petrec timpul înăuntru, să mă plimb pe malul Loarei, sau prin vreun orășel nu mă încânta prea tare...ce să fac, ce să fac?!?! Nici eu nu prea știam exact ce vreau, nici nu mi-au rămas prea multe locuri noi de descoperit prin împrejurimile Tours-ului, cert este că voiam să stau afară, dar totodată să văd ceva frumos, așa că o grădină cochetă părea alegerea perfectă. Sunt mai multe grădini frumoase în zonă, mai mici, mai mari, mai tematice sau mai puțin tematice, mai pe domeniul unor castele, mai singuratice, însă chiar dacă le-am văzut doar în poze, niciuna nu părea ca grădina de la Villandry. Așa că într-un final m-am hotărât să merg la Villandry, fie și pentru a treia oară. Ce să-i faci, de unele locuri efectiv nu te saturi niciodată. 


Castelul Villandry se află situat foarte aproape de Tours, la vreo 15 km, în satul cu același nume. Este unul dintre cele mai cunoscute și vizitate castele de pe Valea Loarei și asta nu pentru arhitectura sa, sau pentru interior, ci pentru impunătoarele sale grădini. Și pe bună dreptate, dacă ai venit în regiune și l-ai ratat, crede-mă că este un motiv bun să mai vii odată. Villandry a fost primul castel pe care l-am văzut, într-una din vizitele mele în Franța de dinainte să locuiesc aici și nici până astăzi n-am putut să-l scot din topul preferințelor tocmai din cauza grădinilor. Grădinile de la Villandry sunt.... grandioase! Imense, deosebite în orice anotimp, aranjate cu grijă până la cel mai mic detaliu, cu o simetrie riguroasă, sincer vă spun că nu m-aș plictisi niciodată să mă plimb pe aleile lor.  


Villandry, construit în jurul anului 1536, este ultimul dintre marile castele renascentiste ridicate în lungul Loarei. Pentru a-l înălța, Jean le Breton, ministru de finanțe al regelui François I, a demolat parțial o fortăreață din secolul XII, din care au rămas astăzi fundația și donjonul. Descendenții lui Breton au păstrat castelul până în 1754, an în care acesta a devenit proprietatea marchizului Castellane, ambasador al regelui și cel care construiește dependențele și reamenajează interiorul după normele vremii. În 1906 castelul este cumpărat de Joachim Carvallo, născut în Spania, care își abandonează cariera științifică pentru a se dedica domeniului. Carvallo restaurează mai întâi castelul, după care purcede la restaurarea grădinilor renascentiste, înlocuite între timp cu un parc englezesc. Cu multă muncă și perseverență și după îndelungi studii aprofundate, Carvallo reușește să recreeze grădinile maiestoase pe care le vedem astăzi și care ne stârnesc atâta admirație.

Impunătoarea grădina Villandry este compusă din mai multe sectoare:

Prima și cea mai impresionantă este grădina de legume, amenajată în stil renascentist, cu influențe medievale, și compusă din 9 pătrate cu dimensiuni identice, dar cu motive geometrice diferite în interior. În aceste pătrate sunt semănate legume, culorile alternând între ele, dând astfel impresia unei întinderi multicolore. Astăzi 10 gradiniari lucrează zi de zi în potager-ul de la Villandry. În fiecare an două rânduri de plantații sunt efectuat, una primăvara, care rămâne până în iunie și cealaltă vara, care rămâne până în noiembrie, dispoziția legumelor fiind reînnoită  anual, respectând armonia culorilor și rotația culturilor.

Grădina de legume
Urmând parcursul tematic pe domeniu, se pot admira mai apoi grădina cu plate medicinale, aromatice și condimente, urmată imediat de labirintul din gard viu. Pătrundem apoi în grădina soarelui, cu trei "camere", camera soarelui, cu plante în tonuri de galben, camera norilor în tonuri de alb-bleu și camera copiilor. Imediat ieșiți din grădina norilor, dăm în grădina apei, clasică, elegantă, cu un lac mare în mijloc, pe care se plimbă un cuplu de lebede albe, înconjurată de iarbă verde și de 4 fantini arteziene în colțuri. Cea mai cochetă dintre toate cred că rămâne grădina ornamentală, construită în terase, că o prelungire a saloanelor castelului, constituită din arbuști tăiați sub diverse forme, cu o geometrie desăvârșită.
 

Grădina ornamentală: grădina muzicii


Grădina apei

Grădina soarelui: camera soarelui


Grădina soarelui: camera norilorExact traseul acesta l-am urmat și noi, la pas lejer, admirând și delectându-ne cu ce aveam în jur. Am studiat atentă fiecare pătrat din grădina de legume pentru a-mi servi ca sursă de inspirație pentru atunci când voi avea propria grădină, după care am urcat pe terasa mai înaltă a grădinii cu plate aromatice. Am rams uimită în grădina soarelui de combinațiile de soiuri de plante și culori, combinații demne de o adevărată grădină botanică, după care m-am relaxat pe o băncuță preț de câteva minute în grădina apei. Am continuat cu poteca prin pădure, pe care o ignorasem dățile trecute, potecă care ne-a scos fix la punctul înalt de belvedere, unde toată panoarama gradiniilor ți se deschide în față. Am coborât pe aleea de tei ingenios creată, în pantă, până la podul de deasupra canalului pentru a admira grădina ornamentală în toată splendoarea ei și a mă minună în față formelor geometrice desăvârșite în care aceasta este aranjată. De acolo coborând treptele spre terasa inferioară și urmând canalul de apă cu mici cascade, ne-am îndreptat spre ieșire, nu înainte de a arunca un ochi la magazinul de suveniruri. Mi-am ales un suvenir "mâncabil", mai excat un borcan de dulceață din petale de trandafiri, trandafiri din curtea castelului, desigur. 

 
Poteca prin pădure

Grădina iubirii în prim plan, grădina de legume în plan secund, grădina muzicii pe terasa din stânga sus . Grădina iubirii este formată din patru pătrate reprezentând: iubirea tandră, cu arbuști tăiați în formă de inimi, iubirea pasională, tot cu inimi, dar de data asta frânte, iubirea tragică și iubirea schimbătoare.


Grădina muzicii

Grădina ornamentală

Animalele de companie sunt autorizate pe domeniul castelului, ba mai mult decât atât au șansa să-și facă și un prieten, și-anume pisica familiei Carvallo, vedeta grădinii. Chiar am zărit-o cum dormea tolănită la soare, culmea, chiar în grădina soarelui, ignorând total puzderia de vizitatori din jurul ei. Pentru că da, în duminica de Paște a fost puzderie de turiști la Villandry. Niciodată n-am văzut parcarea atât de neîncăpătoare, la fel cum niciodată nu-mi amintesc să fi stat la coadă pentru a cumpără biletele de intrare la vreun castel de aici. Cu toate acestea, grădina fiind mare, n-am simțit prea tare aglomerația, vizitatorii fiind dispersați pe un domeniul atât de vast. 


În concluzie, plimbarea noastră la Villandry în duminica Paștelui  a fost minunată. Exact ce aveam nevoie: aer curat, dezmorțit picioare și un peisaj de vis. Doar soarele n-a fost prea prietenos cu noi și a stat mai toată ziua ascuns, dar asta este, începem să ne obișnuim cu situația aceasta. Chiar și pe vreme înnorată, după câteva ore prin grădinile de la Villandry, ies de acolo alt om. Mai optimist și cu o viziune mai deschisă asupra frumosului. Nicăieri în altă parte nu cred ca arta peisagistică să atingă cote mai înalte, așa cum cred că nicăieri altundeva varza și trandafirii poată conviețui mai bine și mai frumos împreună.  

PS:

Dacă ești curios de cum arată grădinile de la Villandry toamna, în septembrie, am scris aici despre prima mea vizită din 2010.
 
 Dacă ești și mai curios și vrei să vezi cum arată grădinile de la Villandry vara, în iunie, am scris aici despre a doua vizită din 2012.
 
 Și probabil vor mai urmă și alte vizite...S-ar putea sa te intereseze si:


SHARE 30 comments

Add your comment

 1. Sincer nici eu nu cred ca mai sta cineva sa buchiseasca la asa gradini. Nu cred ca am mai vazut (prin pozele altora) un asa labirint de verde...
  Intrebarea mea e cat costa intrarea sau din ce venituri s-or finanta caci sigur e multa munca acolo, dar si pricepere, iar priceperea costa :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar discutam cu Andrei in timp ce ne plimbam prin gradina despre cum noi credem ca proprietarii nu obtin un mare profit de pe urma domeniului, tinand cont de costurile intretinerii unei astfel de gradini.
   In principiu de pe urma turistilor se finanteaza. Intrarea nu este scumpa, cam ca la toate castelele de aici- in jur de 10 euro castel+gradina sau 6.50 euro doar gradina. Insa au multi vizitatori anual, eu am ramas un pic uimita de cati erau numai in duminica respectiva, turisti si localnici. Pe langa cei care vin in regiune pe cont propriu, zilnic ajung autocare intregi cu excursii organizate din Paris sau alte orase mari.

   Ștergere
 2. Nici eu nu mi aduc aminte sa mai fi vazut undeva asa gradini, nici in poze nici in realitate. Sunt superbe. Si cata migala! Cred ca e nevoie de ceva bani, iti trebuie o armata de oameni acolo.si nu orice oameni.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Au destul de multi turisti, nu duc lipsa, e destul de bine promovat castelul si inclus in circuitele care se fac in zona. Dar clar e ceva munca acolo. 10 gradinari scria in pliant ca lucreaza la gradina, dar sunt sigura ca pe langa ei mai sunt si alti ingrijitori, arhitecti peisagisti etc.

   Ștergere
 3. Imi savurez cafeaua de dimineata alaturi de pozele astea, INCREDIBILE! chiar iti multumesc ca ai scris mai detaliat despre gradinile astea, par desprinse din poveste. Pana acum nu am fost intr-o astfel de gradina, insa dupa povestirea si pozele tare, imi doresc tare mult!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din pacate n-a fost o zi insorita, pozele sunt cam intunecate, dar ma bucur ca iti plac. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, nici la vizitele trecute n-am avut parte de soare :)).
   Poate intr-o zi o sa vii sa vezi gradinile si pe viu ;).

   Ștergere
 4. Buna ziua,

  Toate aceste poze imi aduc aminte de Viena de palatele si gradinile de acollo insa, parca ce relatati dvs este mult mai impunator. Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 5. Va salut cu drag, referitor la Viena, gradina de la Palatul Belvedere este minunata dar chiar si asa cea de aici de la Villandry este de departe de inalta tinuta, pacat ca inca nu am ajuns pe Valea Loarei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu este inca timpul pierdut, daca iti doresti cu adevarat, sigur vei ajunge.

   Ștergere
 6. Buna dimineata,
  Frumusetea acestei gradini, acestor "capodopere" este determinata atat de suprafata intinsa precum si de rigoarea cu care sunt intretinute, udate si taiate. Minunat!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Au vrut sa creeze ceva cu adevarat impresionant si au reusit.

   Ștergere
 7. Superb! Şi eu spun că de unele locuri nu te saturi niciodată. Iar dintr-un astfel de loc, cu greu aş mai pleca, fie soare, fie nor! :) Chiar dacă nu aţi avut soare, nu contează, frumuseţea de acolo nu s-a ascuns. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este intr-adevar o gradina frumoasa indiferent de anotimp, sau de vreme. Iarna n-am vazut-o, dar cine stie...nu-i departe de casa. Pacat ca nu ninge pe aici, as fi fost curioasa s-o admir si sub zapada :).

   Ștergere
 8. Eu nu ma plictisesc de Predeal unde merg in fiecare an, fie si doar pentru 2 zile uneori.
  La Villandry n-am ajuns inca, dar cred ca as rezista eroic si la 3 vizite pe an. :))
  Superb loc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca fiecare dintre noi avem locuri dragi de care nu ne-am plicitisi niciodata.
   Asa mi-era mie draga Sinaia in Romania. As fi putut merge cred in fiecare weekend :)).

   Ștergere
 9. Deși sunt proaspăt întoarsă din Grădina Lalelelor (Keukenhof), grădinile de la Villandry m-au impresionat. Week-end inspirat!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca este interesanta si gradina lalelelor din Olanda, n-am vizitat-o pana in prezent.
   Multumesc Corina, asemenea!

   Ștergere
 10. Chiar ca sunt minunate!Nu am cuvinte.Ar fi un punct de referinta pentru timpul liber.Nu poti compara nimic din ce e acolo cu o gradina normala.Esti o fericita si-ti multumesc pentru aceasta postare.Un weekend cat mai placut!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, nu prea seamana deloc cu o gradina obisnuita.Desigur ca nici intretinearea ei nu are nimic de a face cu o gradina obisnuita. Duminica placuta va doresc!

   Ștergere
 11. Cum sa te plictisesti de asemenea frumusete? Cum sa nu-ti doresti sa revii mereu pentru a te plimba agale pe aleile uneia din cele mai speciale gradini din lume? Mai ales cand o ai atat de aproape de casa...
  M-a fascinat ideea de iubire tandra. :) Completa, desavarsita. Ca si gradina insasi.
  O sambata minunata, draga Larisa! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o gradina intr-adevar speciala. Probabil ca mai sunt multe altele asemanatoare in Franta sau in lume, dar dintre cele vizitate de mine aceasta este cea mai desavarsita.
   Zi frumoasa Nice!

   Ștergere
 12. Pentru cine are gradina, am vazut ca sunt de vanzare diferite seminte de plante si flori la magazinul de suveniruri.
  O mini gradina Villandry, cine nu ar vrea! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Le-am vazut si eu, dar cred totusi ca aceleasi seminte, rasaduri sau butasi de plante se pot cumpara mult mai ieftin de la un magazin obisnuit. Preturile la Villandry sunt mai "de castel" :)).

   Ștergere
 13. De fiecare data cand citesc la tine despre gradina asta imi doresc mai mult sa ajung pe Valea Loarei sa o vad! Primavara cu toate aranjamentele de flori e o minune!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cand mai ajungi aici, merita sa le faci o vizita. De fapt merita mai mult gradinile, decat castelul in sine.
   Sunt frumoase in orice anotimp, dar eu totusi cred ca toamna, prin septemebrie, sunt cel mai fain colorate.

   Ștergere
 14. Vai, ce loc frumos... Mă face să visez la Franța (pe care n-am vizitat-o încă).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este una dintre cele mai frumoase gradini din zona Vaii Loarei, poate chiar cea mai interesanta as zice eu. Daca ajungi prin regiune, merita un popas cu siguranta.

   Ștergere
 15. Cum sa nu doresti sa vezi asemenea minunatii verzi! Isi merita pretul cu varf si indesat! De la castelele vizitate de mine pana acum, m-au incantat cel mai mult gradinile. Acestea sunt prioritare, pot spune.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si pe mine atunci cand vizitez castele, cel mai tare ma incanta gradinile. Majoritatea sunt atat de cochete, de elegante, de aranjate pana la cel mai mic detaliu...

   Ștergere

© BLOGUL LARISEI · THEME BY WATDESIGNEXPRESS