Despre Châteauneuf-du-Pape nu știam foarte multe, decât că acolo se fac unele dintre cele mai bune și renumite vinuri franțuzești, deși nu cred să fi gustrat vreodată unul. Am tot văzut de pe autostrada care duce spre sud indicatorul spre sat, dar niciodată nu ne-am gândit să ieșim ca să aflăm mai multe. Nici la ultima incursiune spre Mediterană nu am avut inițial în plan această escapadă în lumea vinurilor de pe Valea Ronului, dar cu puțin înainte să plecăm, discutând cu un prieten și povestindu-i despre ideile noastre de a vizita Avignon, ne-a amintit despre celebrele vinuri de la Châteauneuf-du-Pape. Atât ne-a fost, c-am căutat rapid pe internet ce, cum și unde să facem, astfel că în drum spre casă am poposit cu gâturile uscate la celebra podgorie. 

Vinuri Châteauneuf-du-Pape Provence Franta


Tronând pe o colină înaltă de 120 m, satul Châteauneuf-du-Pape se găsește așezat la mijlocul drumului dintre orașele Avignon și Orange, acesta fiind situat în departamentul Vaucluse, din minunata regiune Provence-Alpes-Côte d’Azur. Mai puțin cunoscut pentru patrimoniul istoric, ci mai degrabă pentru vinurile sale, satul este totuși extrem de pitoresc, sau cel puțin așa se zice, ca și noi tot pentru vinuri am ajuns pe acolo. Dar nu cred să fie o minciună, încă de pe șoseaua ce duce spre așezare se observă silueta impunătoare a castelului, sau ce a mai rămas din el, veche rezidentă de vară a suveranilor pontifi. Mai la picioarele lui se înșiruie casele provensale de piatră, întrerupte de scuaruri secrete, brăzdate de străduțe pavate și mărginite de terase, buticuri, dar mai ales cave de degustare a celebrelor vinuri locale. 

Mulți cred că papii au fost cei care, odată cu instalarea lor la Avignon, au descoperit teritoriul propice culturii viței de vie de la Châteauneuf, însă ultimele dovezi au scos la iveală că zona era cultivată încă din perioada galo-romană. E drept că papii au totuși meritul lor, ei fiind, începând cu secolul XIV, adevărații promotori ai activității viticole din zonă. În 1314 Papa Clément V, primul papă de Avignon, a redescoperit bogăția terroir-ului de la Châteauneuf,  în timp ce succesorul său, Papa Jean XXII, îl pune în valoare, vinurile produse pe podgorie depășind granițele ținutului. Tot Papa Jean XXII este cel care inițiază construcția unei fortărețe în vârful dealului pe care se situează satul, fortăreață care în timp devine reședința de vară a papilor de Avignon

După o perioadă de uitare, vinurile Châteauneuf-du-Pape cunosc un al doilea succes în secolul XVIII, însă abia în 1936 valoarea lo este recunoscută pe deplin, când Châteauneuf-du-Pape devine prima apelație de origine controlată (AOC) viticolă din Franța. Practic, viticultorii de la Châteauneuf-du-Pape, dornici de reglementări mai stricte care să le protejeze vinurile, sunt cei care au inventat sistemul AOC, ce stă astăzi la baza clasificării vinurilor franțuzești. 

Viile Châteauneuf-du-Pape se întind astăzi pe raza localitaților Châteauneuf, Bédarrides, Courthézon, Orange și Sorgues și sunt integrate in zona viticolă Côtes-du-Rhône. Cel mai important factor care determină tipicitatea lor este așa-numitul terroir, un termen care nu are o traducere simplă, dar se referă la pământ, la compoziția solului, la soare, la soi, însemnând practic tot ceea ce influențează un strugure să ajungă vin. Pe vinurile Châteauneuf-du-Pape își pune amprenta în primul rând fluviul Ron. Urmează solul, apoi  climatul cald, sec, arid, multele zile însorite din an și nu în ultimul rând Mistralul, care mătură cu ură uneori acest ținut.  

La Châteauneuf-du-Pape tradiția cere ca vinurile să se nască din 13 soiuri, fiecare aducând caracteristica sa ansamblului prin culoare, parfum, prospețime, sau logevitate. Cele 13 sunt: grenache, syrah, mourvèdre, cinsault, clairette, vaccarèse, bourboulenc, roussanne, counoise, muscardin, picpoul, picardan și terret noir, viticultorii având libertatea alegerii din această colecție pentru a-și elabora vinurile. Dar să nu credeți că pentru a obține un vin atât de renumit și de calitate treaba-i ușoară. Pentru a garanta un produs original viticultorii de la Châteauneuf-du-Pape s-au angajat să respecte anumite reguli, precum culesul manual, eliminarea boabelor necoapte suficient sau bolnave,  vinificația în cuve de beton, vinificația separată a fiecărui soi de stuguri, maturare în butoaie de lemn, etc. 

În fine, ar fi multe de spus, dar nu vreau să vă plictisesc cu detalii. Sunt mai multe domenii care se pot vizita și unde se pot face degustări, însă eu am ales Casa Brotte, o inteprindere familială independentă, veche de aproape cinci generații. Casa a fost fondată în 1931 de Charles Brotte, unul dintre pionierii viticulturii din Valea Ronului, iar cel mai reputat vin al casei este La Fiole du Pape, un vin cu o poveste foarte interesantă. Însă înainte de poveste a fost muzeul... 

  
Muzeul vinului de la Casa Brotte a fost creat în 1972 de Jeanne Brotte și este unicul de acest fel din zona Châteauneuf-du-Pape. Modest dar interesant, muzeul propune un parcurs tematic pentru a afla mai multe despre meseria de viticultor, oferind totodată o mulțime de informații despre viticultură, vinuri, dar mai ales despre tipicitatea regiunii viticole a Văii Ronului, cu accent pe podgoria Châteauneuf-du-Pape, desigur. Muzeul se termină, cum altfel, decât cu o degustare, alături existând un butic unde se comercializează mai multe vinuri ale casei, butic ce nu poate lasa niciun iubitor de vinuri indiferent.  
  

Noi am cerut să degustăm câteva roșii și rosé, astfel că ne-au adus vinuri pe măsura cerințelor. Am început cu un rosé care nu mi-a plăcut foarte tare, l-am găsit cam dur și... plin de mândrie pentru gusturile mele... în materie de rosé. Au urmat două vinuri roșii, unul la fel de tare și îngâmfat, căruia nu-i mai știu numele, apoi un Domaine Grosset din 2013 ceva mai lejer, iar la final "vedeta" La Fiole du Pape, despre care nu știam nimic la acel moment, dar aveam să aflu că este cel mai prestigios vin al Casei Brotte și unul dintre cele mai renumite și bine vândute de pe Valea Ronului. La Fiole du Pape este un vin excelent, însă înainte să-l degust n-am putut să nu remarc sticla, deformată și "prăfuită" de parcă fusese tocmai scoasă din străfundurile unei pivnițe. De fapt chiar asta am crezut inițial, însă... 


Vinuri Châteauneuf-du-Pape Franta
N-am venit acasa cu mana goala :p

Creată în 1952 de Charles Brotte, sticla La Fiole du Pape este învăluită în numeroase legende: unii zic că un incediu care a deformat-o, alții că ea este rezultatul unei metode inedite de suflare. Însă realitatea este de fapt o competiție locală cu tema "Le mouvement sauvage de la vigne dans le Mistral", unde Charles Brotte a participat și a luat premiul cel mare, imaginându-și o sticlă de vin în bătaia Mistralului. După concurs acesta decide să nu se oprească doar la aspectul sticlei, ci începe să-și imagineze un vin unic, de care toată lumea să-și amintească. 
  
Vinuri Châteauneuf-du-Pape Franta
sticla La Fiole du Pape

Inspirat de regiunea Champagne, unde viticultorii produc vinuri non-millésimés, adică un amestec de ani de recoltă diferiți, Charles Brotte a avut ideea de a aplica acest savoire-faire la Châteauneuf-du-Pape. Ca în Champagne, în cazul vinului Fiole du Pape, după fermentare, mai multe vinuri de bază sunt asamblate într-un cuvée care reflectă o anume tipicitate în "stilul casei" și o anumită constanță a stilului și gustului, lucru imposibil cu o singură producție, pentru că anii se succed, dar nu se aseamănă. Cuvée-urile sunt de fapt niște asamblaje, dacă vă întrebati cumva, adică vinuri create din soiuri diferite sau/si ani diferiti, care se pun în avantaj reciproc, pentru ca rezultatul să fie mai bun decât ar fi fiecare soi, sau an luat în parte. 

Fiole du Pape este singurul vin franțuzesc, în afara șampaniei, viificat astfel. Este un vin abordabil, fin, de o foarte bună calitate, cu adevărat unul dintre cele mai bune vinuri pe care le-am degustat si baut. Produs sub AOC Châteauneuf-du-Pape și obținut din soiurile Grenache, Syrah, Mourvèdre și Cinsault, Fiole du Pape este de un roșu profund și strălucitor, cu o aromă ce conține note fructate și condimentate și cu un gust echilibrat, elegant și puternic. Se servește alături de vițel, mistreț, brânzeturi cu mucegai albastru, n-am putut să plecăm de la Brotte fără cel puțin trei sticle, dintre care două sunt la păstrare pentru ocazii speciale, una a fost deja... dată în vileag.
  
Și cu Fiole du Pape am încheiat într-o notă interesantă incursiunea neprevăzută de la sfârșit de iarnă-început de primăvară în sudul Franței, nu înainte de a poposi, preț de câteva fotografii, prin vie. Pe când următoarea escapadă? Cine știe... Sănătoși să fim și bani să avem că ocazii sigur se vor ivi întotdeauna. 


Vinuri Châteauneuf-du-Pape Franta

Vinuri Châteauneuf-du-Pape Franta

Vinuri Châteauneuf-du-Pape Franta

Vinuri Châteauneuf-du-Pape Franta

Vinuri Châteauneuf-du-Pape Franta

Vinuri Châteauneuf-du-Pape Franta

Vinuri Châteauneuf-du-Pape Franta
Ajouter une légende

Vinuri Châteauneuf-du-Pape Franta

Vinuri Châteauneuf-du-Pape Franta

Vinuri Châteauneuf-du-Pape Franta

  
S-ar putea sa te intereseze si restul episoadelor acestei escapade in Sud (2016):


                                                       S-ar putea să te intereseze și: 


SHARE 20 comments

Add your comment

 1. Esti o sursa nesecata de informatie, Larisa !

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu astaam admiratmereu la francezi: faptul că se păstrează...tradiția, obiceiurile...te poți bucura de trecut în stil contemporan. ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine si frumos spus, Maria, te poti bucura de trecut in stil contemporan. Pupici!

   Ștergere
 3. Va salut cu drag, nu stiam de acest termen de "terroir" insa este clar ca pentru un vin de calitate trebuie sa tinem cont de o serie de factori, pornind de la sol si clima si terminand cu pasiune si rabdare pentru un produs finit de o calitate superioara, ma bucur mult ca am avut ocazia sa mai invat ceva de la dumneavoastra.

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna, Larisa draga,
  Vreau sa-ti zic ca am ajuns si noi pe la Châteauneuf-du-Pape cand eram "la o tura" prin imprejurimile Provence-ului. Dar am ajuns asa "ca musca-n zer" daca-mi intelegi expresia ardeleneasca :-) Nu stiam noi prea multe dar parca locul ne-a atras ca un magnet :) Ne-am delectat cu o degustare si e atat de adevarat ca vinurile lor sunt superbe , n-ai cum sa te intorci acasa fara ele :)
  Mi-a placut mult cum ne-ai povestit despre regiune, acum vad locurile si obiceiurile mult mai aproape de cum sunt ele cu adevarat . Poate ne vom intoarce , prin mai vine o prietena si aproape sigur mergem in Provence.
  Dar , ghici unde mergem sigur in vacanta din iunie ?..... CORSICA ! :)
  Trebuie sa ma apuc sa-ti recitesc "dosarele" cap-coada :)
  O zi buna !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sa stii ca nici noi nu stiam foarte multe despre Châteauneuf-du-Pape, decat ca vinurile-s bune :p. Toate detaliile pe care le-am prezentat in articol le-am aflat fie la fata locului, vizitand muzeul, fie dupa, documentandu-ma pt blog :)). Ca sa vezi ca si blogul este o sursa indirecta de noutati, inclusiv pentru mine.

   Ah, Corsicaaa!!! Ce frumos! Noi anul asta o sa facem o pauza, cred ca mergem pe la vecinii spanioli la sfarsit de vara, dar nu e inca batut in cuie. Sunt curioasa in Corsica intentionati sa mergeti. Dar indiferent unde ati merge, insula este superba, sunt convinsa ca o sa iti placa negresit.

   Zi faina si tie!

   Ștergere
  2. O sa mergem impreuna cu 2 prieteni si ne-am gandit sa facem un road trip :).
   Sarbatori fericite pentru Pastele catolic !
   Noi am decis sa sarbatorim in Camargue :)

   Ștergere
  3. Super! Asa o sa vedeti mai mult din insula :)
   Multumim, asemenea! Noi o sa petrecem prin regiune, cu o iesire pe la cateva castele daca vremea va fi buna, nu de alta dar s-au anuntat ploi pt weekendul viitor :(

   Ștergere
 5. Stiu prea putine despre vin, dar ma bucur sa aflu cat de multe!!!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur in cazul asta, daca articolul meu ti-a fost de folos ;)

   Ștergere
 6. ce frumoasa vizita, imi plac vinurile dulci, asa...din cand in cand!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se gasesc si vinuri dulci, au francezii de toate :))

   Ștergere
 7. Vinuri, gradina, gastronomie, obiective turistice si mai cate altele! Blogul tau este o mica enciclopedie, bravo!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, Alexandra! Eh, scriu si eu despre ce-mi place ...

   Ștergere
 8. Vai ce sticla deosebita! Cum sa nu te intrebi care e povestea ei? As gusta si eu din vinul asta asa fin si select, neaparat cu o friptura de mistret alaturi. :D
  N-am incercat mistret pana acum, dar m-a facut Tiriac curioasa. :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :)))
   Nici eu nu-s amatoare de vanat, dar am incercat o singura data mistret, chiar la niste prieteni romani. Nu este rea carnea, mai ales daca este bine gatita, de cineva care se pricepe la gatit vanat si daca iti place carnea de porc in general. Au amandoua aproape acelasi gust...

   Ștergere
 9. Draga Larisa , te citesc si recitesc , te urmaresc ! Am vizitat tot ce ai scris tu aici,am fost in regiune 3 saptamini sfirsitul lui Iunie pina la jum . lui iulie 2017...pentru lavanda .Am locuit la Le clos de l'arbousier - Sorgue .Inspirata si orientata de blogul tau am vizitat Muzeul Brotte si am observat , cu mare mandrie , pe o harta a vinurilor europene , asezate la cinste vinurile noastre de pe Tarnave si Oltenia . Spania , Franta si noi!!! Am luat la fameuse Fiole du Pape si f .f. dulcele Beaumes de Venise muscat , delicios .Cea mai frumoasa ( culoare , parfum , chant de cigales )cultura de lavanda am vazut-o linga Menerbes si apoi Sault .De vazut Pont du Gard si Vaison la romaine . Calatorii inspirate si nenumarate iti doresc !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru experientele impartasite, Svetlana! Ma bucur ca ti-a placut, este o zona foarte pitoreasca. Iti multumesc pentru urari, calatorii insirate si tie!

   Ștergere

© LARISA TAIS · THEME BY WATDESIGNEXPRESS